Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty selkeästi *:llä. Lue lisää artikkelin lopusta.
Olen viime aikoina taistellut päivärutiinieni kanssa, positiivisessa mielessä onneksi. Olen elämänvaiheessa, jossa minulla on mahdollisuus vaikuttaa paljonkin päiväni aikatauluun, mutta on ollut haasteellista jättää taakse vanhat tavat, jotka liittyivät kahdeksasta neljään -elämään. Nyt haluaisin käyttää mahdollisuuden panostaa aikaani enemmän hyvinvointia lisääviin rutiineihin.
Päätin kerätä listan sellaisista rutiineista, joista olen haaveillut. Ainakin osan niistä haluaisin saada kiinteäksi osaksi arkeani. Tiedän niiden lisäävän hyvinvointia ja energiaa, tukevan luovuutta, vähentävän stressiä ja auttavan myös saamaan aikaan enemmän. Nyt niille täytyisi vain löytää päivästä sopivat koloset tai päättää, mitä teen päivittäin ja mitä harvemmin. Tässä siis 10 hyvinvointia lisäävää tapaa, jotka haluaisin oppia.
1. Kiitollisuus
Luetpa mitä tahansa kirjaa onnentaidoista, törmäät aina kiitollisuusharjoituksiin. Sille on syynsä ja sen huomaa kokeilemalla itsekin. On vaikea olla kiukkuinen, surullinen, vihainen tai välinpitämätön, jos hetkeksi pysähdyt ajattelemaan niitä asioita, joista voit olla kiitollinen. Ja kun annat kiitollisuuden tunteen voimistua ajatuksissasi ja kehossasi, saat melkoisen onnellisuus- ja energiaruiskeen välittömästi.
Kiitollisuuden on todettu myös vähentävän stressin tuntemuksia. Päivä alkaa hyvissä fiiliksissä, kun aloitat päiväsi listaamalla mielessäsi kiitollisuuden aiheitasi. Illalla saat unen paremmin, kun kertaat vielä päivän mukavat hetket ja ajattelet niitä asioita, joista olet onnellinen ja kiitollinen.
2. Aamusivut
Julia Cameron on luovuusvalmentaja, jonka eräs kuuluisimmista luovuusharjoituksista on aamusivut (morning pages). Ajatuksena on siis aloittaa aamu kirjoittamalla vapaata ajatuksen virtaa kolme sivullista. Aihe on täysin vapaa, ja lauseet sekä sanat voivat olla täysin toisistaan irrallisia. Voit unohtaa kaikki äidinkielen säännöt, annat paperille tulla sen, mikä mielessäsi sillä hetkellä liikkuu.
*”Tie luovuuteen” -kirja löytyy myös äänikirjana esimerkiksi BookBeatilta. Linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Saat 20 tuntia kuunteluaikaa. Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.
Julia on kutsunut sivuja myös murhesivuiksi (mourning pages), koska usein paperille päätyy erinäisiä huolia ja murheita, joita pyörittelemme ajatuksissamme. Julia itse kertoo olevansa aamuntorkku, sen vuoksi hänen aamusivujensa sävy on usein aika väsynyt ja kärttyinen. Kun kaikki negatiivisuus on purettu heti aamulla paperille, näihin ajatuksiin ei tarvitse jäädä kiinni tai edes palata päivän mittaan.
Tekstien sisällöllä ei tarvitse olla mitään tekemistä luovuuden tai taiteellisuuden kanssa, harjoituksen tarkoitus on puhdistaa ajatukset turhasta töhnästä, ihan niitä syvimpiä nurkkia myöden. Näin luovuudelle saadaan tilaa ja ”puhdas taulu”.
Netistä löytyy aivan oma palvelu, jossa voit tehdä aamusivusi: 750words.com . Palvelussa on mukavia, kirjoittamiseen motivoivia ominaisuuksia. Voit siis valita, teetkö sivusi käsin vai koneella, ja toki ihan perinteinen tekstinkäsittelyohjelmakin toimii ihan yhtä sujuvasti.
3. Meditaatio
Meditaatiot ovat kerrassaan ihania mielen tasapainottajia ja keskittymisen parantajia. Ensimmäisen meditaatiorutiinini opin Tainamaaritin reiki-kurssilla Oulussa, ja sen nimi on gassho-meditaatio. Gassho -meditaatio on olennainen osa reikin harjoittamista, ja se opetetaan yleensä jo ensimmäisen tason kurssilla.
Seuraavaksi tutustuin erilaisiin meditaatioihin Valmentamon Life Coach -kurssilla. Kurssipäivinä meillä oli tapana aloittaa aamu ohjatulla meditaatiolla. Kun meditaatio kuului automaattisesti kurssiohjelmaan, sain luonnollisella tavalla kokea, kuinka mahtavaa on aloittaa päivä meditoimalla. Lisäksi sain kokemusta hyvin erilaisista meditaatioista, koska mielikuvamatkojen aiheet vaihtelivat ohjaajan ja päivän aiheen mukaan.
Viimeaikoina suosituin meditaatiomuotoni on ollut erilaiset mindfulness -meditaatiot. Tietoisesta ajattelusta irtipäästäminen on ollut todella vapauttavaa. Mindfulness -meditaatiot ovat hyvä vastapaino ihmiselle, joka rakastaa ajatusmyllyn pyörittämistä. Siitäkin tarvitsee välillä lomaa, jotta ajatukset eivät jää junnaamaan samalle radalle.
Ihan viimeisimmän huippuidean meditaatiomaailmasta minulle tarjosi Vishen Lakhiani, Mindvalleyn perustaja. Hän esitteli eräässä luentovideossaan oman meditaationsa, jolla hän tapaa aloittaa aamunsa. Olen harjoitellut tätä muutamina aamuina ja se on tehokas. Meditaatio koostuu kuudesta vaiheesta:
- yhteydentunteen ja myötätunnon vahvistaminen
- kiitollisuusharjoitus
- anteeksianto ja ikävistä tunteista irtipäästäminen
- tulevaisuuden visio
- tulevan päivän suunnitelma
- tietoisuus siitä, että olet siunattu, rakastettu ja turvassa
Tämä noin 15 minuutin meditaatio yhdistää monta eri näkökulmaa ja lopputuloksena on positiivinen ja voimaantunut tunnetila.
Silloin kun meditaatiohetken rauhoittaminen on ollut vaikeaa, olen pyrkinyt ujuttamaan meditaation arjen muun touhun lomaan, aina kun tilaisuus on tullut eteen. Niinpä käytän hyväksi automatkat, kassajonot ynnä muut odotusajat ja meditoin silloin. Toki meditointi silloin on hieman pinnallista ja mielikuvamatkojen sijaan on usein tyydyttävä mielikuvavälähdyksiin. Mutta nekin ovat mielestäni parempia kuin ei lainkaan meditointia.
4. Aamutreeni
Aamutreenit ovat ihania ja palkitsevat kyllä moninverroin sen tuskan, minkä joutuu ehkä uhraamaan aikaisempana herätyksenä ja unisena treenin pariin raahautumisena. Nykyään illat menevät usein työn puolesta kovien treenien parissa, joten aamut venyvät ja elimistö ei ihan ekana aamusta jaksa lähteä edes kovin pitkälle kävelylle. Sellaisina aamuina on vaikea taistella mukavuudenhalua vastaan ja rauhallinen aamukahvihetki pyjamissa houkuttelee luoksensa.
Oli kuitenkin ihana lukea tutkimuksesta (jonka linkkiä en nyt valitettavasti tähän löytänyt), jossa oli todettu, että aamutreenien teho on jota kuinkin sama koko aamupäivän, eli kunhan treenihetki on ennen puoltapäivää. Tämä antaa lisää joustavuutta aikatauluihin.
Ikuisuuskysymys on kuinka paljon ja mitä, vai saako ollenkaan syödä ennen aamutreeniä. Oma ohjeeni tähän on kuunnella omaa kehoaan. Kokemukseni mukaan en kykyne hölkkäämään aamulla edes puolta tuntia ellen ole syönyt jotain pientä hiilihydraattipitoista alle.
5. Tärkeät asiat ennen sähköpostia
Sähköposti on alunperin keksitty helpottamaan elämää. Mutta kuten varmasti moni muukin, olen huomannut, että sitä täytyy myös osata käyttää. Koskaan mitään kiireellistä ei saisi hoitaa pelkästään sähköpostilla. Kuitenkin vastaan tulee tilanteita, joissa lähettäjä on suivaantunut siitä, että vastaanottaja ei yllättäen istukaan jatkuvasti koneella sähköpostinsa inboxia vahtien.
Jos siis olet hoitamassa kiireellistä asiaa, ja siihen liittyy jotenkin myös sähköpostilla lähetettävää tietoa, soita kuitenkin vastaanottajalle asiasta ensin. Se on se oikea ja asiallinen tapa hoitaa asia.
Koska tällaisia väärinymmärryksiä tapahtuu, myös monet luonteeltaan tunnolliset vastaanottajat ajattelevat, että heidän täytyy tarkistaa ja hoitaa sähköpostit heti ensimmäisenä työn tai koneen ääreen tullessaan. Aamusi alkaa silloin sinnikkäällä sähköpostin kahlaamisella ja hoidat jonossa sekalaisia pyyntöjä.
Lounaaseen mennessä olet ehkä saanut jo osan purettua, mutta olet aivan uuvuksissa, tietäen, että olet samalla saanut työlistalle valtavan määrän uusia avoimia asioita, joihin odotat vastausta. Ja mietit missähän välissä alat sitten valmistelemaan sitä projektia, kirjoittamaan vaativaa esitystä, tai mietit uusia kehityssuuntia…
Tärkeät, keskittymistä vaativat asiat kannattaa tehdä ihan ensimmäisenä aamulla, ennenkuin avaat edes sähköpostia (saati sitten Facebookia). Samoin kaikki, mikä vaatii luovaa ajattelua, on hyvä sijoittaa päivän alkuun.
Ensimmäinen haaste tämän tavan aloittamiseen on tietenkin saada omat tottumukset muutettua. Työkavereille ja -kontakteille voit tarvittaessa kertoa, että luet sähköpostiasi vasta myöhemmin päivällä. Jos heillä on jotain kiireistä asiaa, silloin voi ottaa yhteyttä puhelimitse. Oikeastaan näin yksinkertaista on päästä irti sähköpostin talutusnuorasta.
6. Lounaskävely tai -pyöräily
Edellä mainitun tutkimuksen mukaan lounaskävelylläkin olisi siis aamutreenin hyödyt. Lounaskävely katkaisee päivän mukavalla tavalla, ja suosittelen sitä etenkin tietotyötä tai luovaa työtä tekeville. Pieni, leppoisa liikuntahetki puhdistaa ja virkistää ajatuksia mukavasti, ja antaa ideamyllylle uutta vauhtia. Tänä kesänä olen onnistunut harrastamaan tätä ilahduttavan usein, ja yllättynyt, kuinka mahtava vaikutus sillä on!
7. Asahi, jooga tai pilates
Kouluttauduin Asahi Health® -ohjaajaksi useita vuosia sitten, ja olen aivan ihastunut tähän sarjaan. Paitsi että se on loistava kehonhuolto -ohjelma, se toimii samalla myös mindfulness meditaationa. Sarja on suunniteltu nerokkaasti siten, että se on helppo muistaa ja kestoa on helppo muokata tilanteeseen sopivaksi.
Asahi soveltuu loistavasti myös taukoliikunnaksi. Asahin -sivuilta löytyy lisäksi pitkä luettelo muita terveyshyötyjä, mistä säännöllinen Asahin harjoittaja pääsee nauttimaan. Ennen kuin törmäsin Asahiin, testailin muitakin hyviä body&mind -lajeja, kuten joogaa ja ja pilatesta. Ihania vaihtoehtoja nekin!
8. Päiväkirja
Olen pitänyt päiväkirjaa jo vuosikausia ja motivaatio sen kirjoittamiseen on vaihdellut elämäntilanteen mukaan. Olen vahvasti tulevaisuuteen suuntautunut ja ajattelen menneitä harvoin. Niinpä eräs tärkeä syy päiväkirjan pitämiseen ollut se, että sen avulla voin myöhemmin palauttaa mieleeni muistoja, jotka muuten olisin unohtanut.
Kiireiseen uraputki-aikaan kirjoitin päiväkirjaa myös siksi, että yritin todistaa itselleni, että minullakin on elämä tai ainakin haaveita sellaisesta. Vaikeina aikoina päiväkirja on toiminut ajatusten selkiyttäjänä ja olkapäänä, jolle on voinut kertoa ne tuskallisimmatkin ajatuksensa turvallisesti.
*Muutamia vuosia sitten otin käyttöön rinnalle myös toisen päiväkirjan Jari Sarasvuon Vapaus-kirjan innoittamana. Päiväkirjamalli perustuu Ivy Leen menetelmään, jonka hän aikoinaan opetti Charles Schwabille. Hänen menestyksensä myötä myös menetelmästä tuli tunnettu.
Malli on nerokas ja se todella toimii. Siinä yhdistyy hienosti seuranta, palkitseminen ja suunnittelu. Päiväkirjasivut on tarkoitus kirjoittaa illalla, päivän päätteeksi. Kirjoittaminen aloitetaan aukaisemalla päiväkirjasta tyhjä aukeama. Oikealle sivulle kerrotaan, kuinka olet kuluvana päivän kasvattanut henkistä pääomaasi ja annat kirjoitukselle kuvaavan otsikon.
Vasemman sivun oikealle puoliskolle listataan ajatuksen virtana kaikki hoidettavat asiat, tekemättömät työt, surut ja murheet. Vasemmalle puoliskolle valitaan niistä ne, joiden hoitaminen vie sinua eniten eteenpäin ja jotka pystyt hoitamaan huomenna. Lopuksi palaat vielä oikean sivun alaosaan ja listaat 3 upeaa ennustetta huomisen päivän tapahtumista.
En ole koskaan ottanut stressiä päiväkirjan kirjoittamisesta. Olen kirjoitellut tilanteen ja tarpeen mukaan, ja välillä kirjoittamiseen on tullut pitkiäkin taukoja. Haaveilen kuitenkin salaa säännöllisyydestä tässäkin harrastuksessa.
9. Iltarentoutus
Reiki-kurssin seurauksena opin vahingossa myös iltarentoutuksen hyödyt. Reikin harjoittamisen olennainen osa on reikihoidon tekeminen itselle, jotta energiakanava pysyy mahdollisimman puhtaana. Koska päiväni olivat tuohon aikaan täynnä ohjelmaa, tein hoidon aina illan viimeiseksi, nukkumaan mennessäni.
Hoksasin pian, kuinka mahtava, nukahtamista helpottava tapa se oli. Vaikka olisin ollut kuinka levoton, yleensä aina nukahdin kuitenkin jo kesken hoidon. Myös unenlaatu oli rauhallinen ja syvä. Tajusin, kuinka tärkeää iltarentoutus on hyvinvoinnille etenkin silloin kun on stressiä, kiirettä tai huolia.
10. ”Being Happy for No Reason” eli olla onnellinen ilman mitää syytä
Olen etsinyt onnellisuuden salaisuutta lähes koko ikäni ja kahlannut läpi melkoisen valikoiman kirjallisuutta ja kursseja psykologiasta, henkisestä kasvusta ja filosofiasta. Muutama päivä sitten törmäsin kurssiesittelyyn ”Happy for No Reason” eli onnellinen ilman mitään syytä.
Minusta ajatus oli virkistävä ja nerokas. Miksi aina pitäisi etsiä syytä olla onnellinen, miksi ei voisi vain olla onnellinen ilman mitään erityistä syytä? Tätä harjoittelen nyt.
Mikä on sinun hyvinvointirutiinisi?
Minkä hyvinvointiasi parantavan rutiini sinä haluaisit aloittaa? Pääset alkuun, kun teet päätöksen ja varaat ajan kalenteriin. Aloita vaikka muutamalla päivällä viikossa tai lyhyellä ajalla päivittäin. Kokeile, millainen ajoitus sopisi arkeesi parhaiten.
Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. mainoslinkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Mikäli päädyt tekemään ostoksen suosittelemaltani yritykseltä mainoslinkkini kautta, saan siitä rahallisen komission. Komissio ei kasvata sinun maksamaa summaa vaan yritys tilittää minulle pienen siivun kiitokseksi siitä, että suosittelin heitä ja heidän tuotteitaan. Suosittelen vain yrityksiä ja tuotteita, joita olen itse käyttänyt tai todennut hyväksi.