3 toimintamallia, joilla säästät aikaasi ja energiaasi

Sattumien summana pääsen lyhyen ajan sisällä vetämään tiimivalmennusta kahdelle eri tiimille, joissa molemmissa on jo hyvä tiimihenki. Usein kutsu valmennukseen tulee tilanteessa, jossa on jo pidempään painiskeltu heikentyneen yhteishengen kanssa ja ristiriidat ovat ehtineet kasvaa osittain suuriksikin.

Olen ylpeä näistä tiimeistä, että heillä on ollut kykyä havahtua tiimihengen vaalimiseen ajoissa – siis ihan oikeaan aikaan. On huomattavasti helpompaa vaalia ehjää kuin korjata rikkoutunutta. Se säästää kaikkien aikaa ja energiaa ja pitää huolen siitä, että tiimin edellytykset keskittyä itse päätyöhön jatkuvat mahdollisimman hyvinä.

 

1. Ennakoi

Sama ennakoinnin taito on tärkeä meille jokaiselle. Se on eri asia kuin suunnittelu ja eri asia kuin tulevaisuuden murehtiminen. Voit verrata sitä ilmiöön, joka on meille jokaiselle tuttua liikenteestä. Se on meille jo niin rutiinia, ettemme juurikaan kiinnitä siihen sellaisenaan huomiota.

Seuraamme automaattisesti ympäristöämme ja teemme ennustetta: arvioimme kävelijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden vauhtia sekä eri signaaleja seuraavista toimista. Mukautamme oman liikkumisemme kaiken tämän tiedon perusteella. Kun huomaamme jonkin riskin, valpastumme ja pyrimme tekemään sellaisia ratkaisuja, joilla voimme välttyä vahingoilta.

Kaikessa muussakin ennakoinnissa on kysymys samanlaisesta valppaudesta, tiedon keräämisestä ja hyödyntämisestä. Arjen tutuissa ympäristöistä turrumme joskus omiin rutiineihimme niin syvälle, ettemme hoksaa tarkastella ympäristöämme ja siinä tapahtumia riittävän tarkkaan.

Se vaatii malttia pysähtymiseen, herkkyyttä aistimiseen ja taitoa tiedostamiseen. Valitettavan usein havahdumme vasta sitten, kun tilanne on ylittänyt sietämättömyyden rajan.

Ennakointi on myös kokonaiskuvan hahmottamista. Se on oman roolisi ymmärtämistä suhteessa ympäristöösi ja vastuun ottamista siitä roolista. Kaikella mitä teet tai jätät tekemättä on aina jonkinlainen vaikutus ympäristöösi, joskus isompi, joskus lähes huomaamattoman hienovarainen.

On helpompaa vaalia ehjää kuin korjata rikkoutunutta. Ennakointi antaa sinulle mahdollisuuden valita parhaat toimintatavat hyvissä ajoin. Se antaa mahdollisuuden siirtää maito tukevalle alustalle, turvalliseen paikkaan jo ennen kuin se kaatuu.

 

2. Toimi heti

Tiimin vetäjänä taloushallinnossa opin tärkeän läksyn siitä, kuinka tärkeää on toimia heti. Jos prosessissa oli virhe tai ongelma, se täytyi korjata mahdollisimman pian. Numero- ja bittimaailmassa ongelmat kertaantuivat nopeasti ja korjaamiseen vaadittava työmäärä moninkertaistui samaa tahtia. Pääsin usein käärimään hihat tilanteessa, jossa maito oli kaatunut jo aikaa sitten, hapantunut ja syöpynyt kiinni alustaansa.

Kiireellä vähän sinne päin tehdyt ratkaisut tai jopa selkeät virheiden peittelyt teettivät valtavasti murhetta, kun ongelma oli muhinut vuosikausien ajan ja lopulta niin sanotusti räjähti käsiin. Opin nopeasti, kuinka tärkeää on kannustaa tiimiäni siihen, että ongelmat ja virheetkin kerrotaan niin pian kuin ne huomataan.

Jos tiedät, että jokin asia voi muodostua ongelmaksi tai kasvaa pienestä ongelmasta suuremmaksi, sitä ei kannata lykätä yhtään sen pidempään kuin pakko. Toimi heti kun mahdollista. Pystyt silloin myös hyödyntämään sen hetken päättäväisen energian ja draivin.

Ajan kuluessa alamme herkästi ylianalysoimaan ja suurentelemaan asian hoitamisen vaivalloisuutta, ja taipumuksemme lykätä asiaa edelleen vahvistuu. Kääri hihat enempiä miettimättä ja keskitä ajatuksesi asian korjaamiseen. Kun maito on kaatunut, tiedät kyllä mitä pitää tehdä ja jos olet vieraassa keittiössä, sielläkin alat varmasti ensimmäisenä etsimään rättiä.

Toimi heti -periaate pätee myös uusien tehtävien aloittamiseen. Usein mietimme, suunnittelemme ja jopa murehdimme jotain tehtävää etukäteen pidempään kuin mitä itse tehtävän suorittaminen vaatisi. Kun huomaat tekeväsi näin, toimi heti tai päätä milloin hoidat asian ja siirry eteenpäin.

Jos tehtävä tuntuu liian isolta, tee jokin pieni siihen liittyvä asia ensin ja pilko tehtävä pienemmiksi annospaloiksi jatkossakin. Tärkeintä on päästä liikkeelle, sitten kyse on enää vauhdin ylläpitämisestä.

 

3. Päästä irti

Epäonnistumisiin, virheisiin ja vastoinkäymisiin on helppo jäädä kiinni: miksi näin kävi, mitä jos olisin tehnyt toisin, mitä olisi pitänyt tehdä…? Ja saatamme kuluttaa paljon aikaa ja energiaa jälkiviisauteen.

Sama ilmiö näkyy työyhteisöissäkin ja pahimmassa tapauksessa syyllisen etsimiseen, syyn muualle vierittämiseen ja syyllistämiseen uhrataan hyvinkin paljon aikaa ja vaivaa. Kuinka se palvelee yhteistä hyvää, tai kenenkään hyvää?

Tottakai kokemuksista kannattaa ottaa sen tarjoama oppi ja ajatella eteenpäin sitä, minkä voit tehdä seuraavalla kerralla eri tavalla. Pettymys, suru, viha ja muut tilanteeseen liittyvät epämukavat tunteet voit käsitellä pysähtymällä miettimään, mitkä odotuksesi jäivät täyttymättä tai mitkä arvosi joutuivat ristiriitaan.

Jos jossain kohtaa koet tarvetta muokata omaa ajatusmalliasi tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin, voit tehdä siihen liittyvät päätökset. Sitten on aika päästää irti. Olet tehnyt kaiken, mitä tilanteessa voi tehdä ja elämä jatkuu.

 

 

🔍 ETSI BLOGISTA

Leena Pakonen

Kiinnostus mielen voimaan on kulkenut Leenan mukana kaikissa elämänvaiheissa, johdatellen kauppatieteiden opiskelijasta bisnesmaailman uran kautta valmennusyrittäjäksi.

Leenan pitkä esihenkilökokemus kansainvälisissä konserneissa yhdistettynä vankkaan mentaalivalmentajan ja kouluttajan osaamiseen tarjoaa vahvan työkalupakin modernin työelämän haasteiden kampittamiseen.

Leena on opiskellut ratkaisukeskeistä valmennusta, tietoisuustaitoja, luontaisia taipumuksia, toiminnallista neurotiedettä, neurolingvististä prosessointia, rentoutusmenetelmiä, hypnoosia ja mentaalivalmennusta.

Vapaa-ajalla hän latautuu mielellään leppoisan liikunnan ja luonnon parissa yhdessä miehensä kanssa.

Mitä kiire oikeastaan on?
Nuku paremmin - 7 apukeinoa unettomuuteen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>