Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty selkeästi *:llä. Lue lisää artikkelin lopusta.
Olin lähes kolmikymppinen, kun tajusin kuinka paljon heikko itsetunto oli vaikuttanut elämääni. Onnekseni silloin tajusin myös, kuinka voin korjata tilanteeni. Pienen pieni kirja muutti tuolloin elämäni. Muistan sen hyvin: oli hyvin erikoinen joulu, koska vietin sen yksin, väsyneenä ja rikki. Kun palasin läheisteni pariin, olin muuttunut, iloinen, toiveikas ja vahva.
Itsetunnon vahvistuminen ei kuitenkaan tapahtunut yhdessä yössä. Itsetunnon vahvistaminen vaatii pitkäjänteistä ja päivittäistä työtä. Mutta se, että ylipäätään tietää mitä ja miten tehdä, oli minulle arvokas ja helpottava oivallus. Ilman sitä ihmettelisin kai edelleenkin, missä vika on ja miksi tuntuu niin pahalta.
Kirjoituksessa esitetyt lainaukset ovat *Karen Katafiaszin kirjasta ”Sinä olet OK!” (Self-Esteem Therapy), jonka Kustannus Buster on julkaissut suomeksi vuonna 1998. Tulen olemaan ikuisesti kiitollinen Karenille tästä loistavasta pienestä kirjasesta, joka muutti elämäni.
Kirjan voit edelleen löytää esim. antikvariaateista. *Oma suosikkini on Finlandia Kirja, jonka sivuilla voit tarvittaessa tehdä ilmoitusvahdin, jos etsimääsi kirjaa ei ole sillä hetkellä saatavilla. Hakuvahti ilmoittaa sinulle automaattisesti, kun kirjaa on jälleen varastossa. Jokaisen tilauksesi mukana saat kivan kirjanmerkin – pieni juttu, mutta niin tarpeellinen!
1. Voin vain itse täyttää sisälläni tuntuvan tyhjyyden
Itsetunto on koko olemuksesi ydin. Ilman riittävää itsetuntoa tunnet tuskallista tyhjyyttä, joka kaipaa tulla täytetyksi. Oivalla, että vain sinä itse voit täyttää tämän tyhjyyden.
Tämä lause toi minulle yhden suurimmista oivalluksistani. Tajusin, että sisälläni tuntui todellakin olevan jokin aukko, tyhjyys, jota koitin täyttää hakemalla hyväksyntää ja kehuja muilta ihmisiltä. Pelkäsin jatkuvasti, ettei minua hyväksytä.
Jos riippuvuus toisten ihmisten hyväksynnästä saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi, on kysymys riippuvuudesta. Se toimii vähän aikaa, mutta sinun täytyy saada jatkuvasti heidän hyväksyntänsä. Menetät itsesi siinä prosessissa. Tarvitset vain itsesi hyväksynnän.
Kaikkein rajuin oivalluksen hetki oli se, kun valmistuin yliopistosta. Valmistuminen tapahtui melko koruttomasti. Asuin jo kaukana opiskelupaikkakunnaltani ja todistus tuli minulle postissa. Avasin kuoren ja tuijotin tyhjin silmin paperia. Siinä se nyt on, vuosien uurastus on valmis. Odotin jotain iloista tunnetilaa, voittajafiilistä… mutta olin turta. Ihmettellin mikä minussa on vikana.
Yhtäkkiä kyyneleet alkoivat valua poskilleni. Tajusin, että ainoa ihminen, jonka onnittelut olisivat minulle merkinneet jotain ja antaneet sen kaipaamani saavutuksen tunteen, oli nukkunut pois vuosi aiemmin. Mietin kuumeisesti, kuka voisi korvata sen tyhjiön. Sillä hetkellä tajusin olevani riippuvainen toisten ihmisten tunnustuksesta. Tajusin, että nyt oli aika ravistella itseni irti siitä.
2. Sisäistä tyhjyyden tunnetta ei voi täyttää tavaroilla tai menestyksellä
Aineellinen menestys ja ura voivat kiinnittää huomiosi hetkellisesti, mutta ne eivät takaa sinulle aitoa itsetuntoa tai poista pahanolon tunnettasi. Sinun on kohdattava sisäinen tyhjyytesi silmästä silmään.
Ennen kuin tajusin tämän, olin ehtinyt shoppailla melkoisen määrän tavaraa kotiini, keräämään jos minkälaisia ”aarteita” ja ”pakko saada” -löytöjä. Hankinnat toivat vain hetken ilon ja pidemmällä aikavälillä niistä oli usein enemmänkin murhetta. Nurkat täyttyivät ja tili hupeni.
Olin lähtenyt mukaan mitä ihmeellisimpiin aktiviteetteihin vain ”koska niin kuului tehdä” tai ”tää näyttää varmaan tosi hyvältä ja arvostettavalta”. En oikeasti nauttinut monistakaan luottamustehtävistä ja kun älysin hakeutuneeni niihin aivan vääristä syistä, ansioluetteloni pituuskasvu tyrehtyi tehokkaasti. Sen jälkeen luottamustehtävälistalle pääsivät enää vain ne, jotka oikeasti koin itselleni tärkeiksi.
3. On oikeata ja väärää häpeäntunnetta
Häpeäntunne tuhoaa itsetunnon. Se murentaa elämänilosi, kaivertaa sisimpääsi tyhjyyttä ammottavan aukon. Pidä silmällä häpeän tunnetta, joka vaanii sinua.
”Terve” häpeäntunne kertoo sinun tehneen jotain väärää. ”Myrkyllinen” häpeäntunne kertoo sinulle, että sinussa on vikaa. Sinun täytyy osata käsitellä molempia häpeäntunteita.
Kun tekosi ovat ristiriidassa arvojesi kanssa, tunnet ”tervettä” häpeää. Voidaksesi poistaa tämän tunteen, sinun täytyy tunnustaa tekosi, hyväksyä seuraukset ja hyvittää niille, joita olet loukannut. Sen jälkeen voit antaa anteeksi itsellesi.
Huomasin, että useinmiten sekoitin terveen ja myrkyllisen häpeän tunteen. Jos olin unohtanut maksaa jonkin laskun eräpäivänä, ajattelin automaattisesti olevani huono. Kun tajusin erottaa nämä kaksi häpeän tunnetta toisistaan, pysähdyin miettimään tilanteen uudelleen.
Ymmärsin, että minulle ole tärkeää maksaa laskut ajoissa ja myöhästyminen soti arvojani vastaan. Tajusin, että tämä ristiriita oli vain ja ainoastaan omissa ajatuksissani, eikä kukaan ulkopuolinen ollut minua moittimassa. Kun hoidin asian kuntoon, saatoin jättää sen taakseni. Häpeäntunne oli enää vain hetken häivähdys ja se ei enää päässyt myrkyttämään itsetuntoani.
4. Sisäistä tyhjyyttä tai häpeäntunnetta ei voi korjata muita haukkumalla
Olen huomannut, että heikko itsetunto ilmentyy usein jonkinlaisena kilpailuna ja toisten arvosteluna. Se voi ilmentyä myös kyvyttömyytenä myöntää omia virheitään. Silloin ihminen tekee kaikkensa, että voisi sälyttää syyt jonkun toisen niskoille. Nämä kaikki ovat asioita, joilla voi tehokkaasti tuhota oman sosiaalisen elämänsä. Eli lopulta kuitenkin päätyy tilanteeseen, joka on täysin päinvastainen, johon oli pyrkimässä.
Olen itsekin sortunut tähän kaikkeen ja olen kokenut kuinka raskasta sellainen elämä on. Oli siis helpottava tajuta, että voin toimia toisinkin. Aluksi se oli pelottavaa, koska jouduin laittamaan itseni likoon. Mutta hyvin pian tajusin myös sen, että se oli ainoa oikea tapa toimia, jotta voin olla sinut itseni kanssa. Jos olisin jatkanut kilpailua, arvostelua ja syyttelyä, olisin vain nakertanut itsetuntoani entistä heikommaksi ja pahentanut oloani.
5. Itsetunto kehittyy tekemällä hyviä asioita ja tekemällä asiat hyvin
Aloin kiinnittää enemmän huomiota siihen, että tein asioita, jotka saivat minut hyvälle tuulelle. Pyrin tekemään hyviä asioita ja auttamaan ihmisiä useammin. Kuuntelin tarkemmin sisäistä ääntäni. Aina kun sisäinen ääneni kehotti tarjoamaan apua tai olemaan kohtelias, toimin sen mukaisesti. Näin olin sinut itseni kanssa, eikä myrkyllinen häpeäntunne päässyt hiipimään ajatuksiin.
Tajusin, että huolimattomuus ja puolitekoisuus nakersivat itsetuntoani. Niinpä panostin enemmän huolellisuuteen, keskittymiseen ja asioiden loppuunsaattamiseen. Tiesin, että ne olivat luonteeni heikkoja kohtia, mutta vahvistaakseni itsetuntoani pyrin kehittymään sellaiselle tasolle, jossa saatoin olla tyytyväinen lopputulokseen.
Opettelin erottamaan tilanteet, joissa ei tarvinnut viilata pilkkua viimeiseen asti. Silloin saatoin olla tyytyväinen lopputulokseen vähemmälläkin työllä. Täytyy toki näin jälkikäteen myöntää, että joissain asioissa edelleen saatan puunata nurkkia ihan vaan puunaamiseen ilosta.
Mitä useammin sain onnistumisen tunteita itselleni ja olin tyytyväinen omaan työhöni, sitä enemmän itsetuntoni vahvistui. Huomasin myös, etten ollut riippuvainen muiden hyväksynnästä tai kehuista. Tärkeintä oli, että saatoin olla itse tyytyväinen työn jälkeeni, ja olin tasapainossa omien odotusteni ja arvojeni kanssa.
6. Onnistumisia voi kerätä pahan päivän varalle
Aina ei jaksa olla positiivinen ja vahva, ja matkan varrella itsetunto saa uusia kolhuja. Niistäkin selviää. Tällaisia tilanteita varten aloin tietoisesti keräämään päiväkirjaani onnistumisia ja sellaisia hetkiä, joissa koin toimineeni hyvin ja arvojeni mukaisesti. Heikkoina hetkinä pystyin siten palaamaan näihin hetkiin ja hakemaan vahvistusta niistä, tietäen, että heikko hetki menee kyllä ohi.
7. Jos mokaat, mokaa täysillä!
Katso epäonnistumisia tilaisuutena oppia, ei tilaisuutena hävetä kehityksesi polulla.
Jokainen mokaa joskus ja se on täysin inhimillistä. Mokaamisen hetkellä tuntuu kuitenkin siltä kuin koko maailman ihmisten katseet kääntyisivät yhtäkkiä itseesi ja toivot, että maa aukenisi allasi ja nielaisisi sinut pois. Myötähäpeän katseet saavat punan nousemaan kasvoillesi ja paniikki kuumottaa jokaista soluasi.
Mutta entäpä jos muutatkin tilanteen eduksesi, hauskaksi kommelluksesi ja naurat itsellesi ensimmäisenä? Muistan kuulleeni tämän vinkin Marco Bjurströmin ja Ritva Enäkosken luennolla. Siitä lähtien olen noudattanut sitä aina, koska se oikeasti toimii. Samalla mokaamisen pelko on vähentynyt huomattavasti, enkä jännitä uusia tilanteita enää läheskään niin paljon kuin aiemmin. Rohkeuteni kokeilla uusia juttuja myös lisääntyi. Mitä sitten jos vähän kommeltelen, saanpahan hauskan tarinan kerrottavaksi!
8. Tein rauhan menneisyyden kanssa
”Myrkyllinen” häpeäntunne voi olla kuin kaatopaikka , johon negatiiviset tunteet ovat kasautuneet kerroksittain vuosien kuluessa. Itsesi löytäminen kaiken roskan alta vaatii kärsivällisyyttä ja kovaa työtä. Mutta se kannattaa.
Jos lapsuutesi tärkeät henkilöt hylkäsivät sinut tai nöyryyttivät sinua kurittaessaan sinua, oletit todennäköisesti, että olet itse paha, vähempiarvoinen ja epätäydellinen. Sure tapahtunutta ja vastaa tunteisiisi totuudella.
Kouluympäristö voi olla raaka paikka monellakin tapaa ja lisäksi siihen liittyvät kokemukset saavat suuren merkityksen, koska kaikki tapahtuu kehityskaaren herkimmässä vaiheessa. Omat kokemukseni itsetunnon rapisemisesta liittyvät enimmäkseen koulumaailmaan. Jollain muulla nämä hetket voivat olla perheen sisällä, kaveripiirissä tai muussa lähiympäristössä. Myöhemmin itsetunto on välillä joutunut koville ihmissuhteissa. Kun läheinen ihminen syystä tai toisesta kääntää selkänsä, se satuttaa ja nostaa epäonnistumisen tunteet pintaan.
On tärkeää tehdä rauha menneisyyden tapahtumien kanssa. Käydä läpi ne kivuliaatkin hetket, lohduttaa sisäistä lastaan ja sanoa, ettei se ollut sinun vikasi. Ja antaa anteeksi niille, jotka käyttäytyivät tyhmästi.
Älä syytä niitä, jotka nöyryyttivät sinua tai loukkasivat itsetuntoasi. Silloin olet ikuinen uhri. Älä välitä heidän sanomisistaan ja tekemisistään, ne kertovat heidän huonosta itsetunnostaan, eikä sillä ole mitään tekemistä sinun kanssasi.
Jos sinua nöyryytettiin lapsena, voit tuntea samoin, kun joku arvostelee sinua aikuisena. Opi erottamaan rakentava kritiikki ilkeämielisestä nöyryyttämisestä.
9. Minulla on lupa pitää puoleni
Kun sinua nöyryytetään, on viha terve reaktio, sillä se osoittaa, että et hyväksy sinua vastaan tehtyä tekoa. Ilmaisen vihasi rakentavalla, turvallisella ja kunnioittavalla tavalla.
Saata ihmiset vastuuseen teoistaan ilman että nöyryytät heitä. Kerro heille, kune heidän käyttäytymisensä loukkaa sinua ja miksi. Ehdota toista tapaa, joka ottaa sinun oikeutesi huomioon.
Nämä ohjeet ovat pelastaneet minut monesta tilanteesta, jotka muuten olisivat päätyneet varmasti ankaraan vihanpitoon ja yhteistyökyvyttömyyteen. Uskon, että ihmisillä on kaikkien toimiensa takana joku hyvä tarkoitus, mutta aina ne eivät synkkaa toisien kanssa yhteen. Mutta toinen ei voi sitä tietää, ellei asiaa ota oikeasti esille. On ihan turha jupista itsekseen ”eikö se nyt tajua!”
Ilmaa puhdistavat keskustelut ovat tärkeitä ja kun niitä tottuu käymään, eivät ne ole niin pelottavia. Yleensä kysymys on väärinymmärryksistä ja keskustelussa etsiydytään takaisin samalle aaltopituudelle. Siitä on taas hyvä jatkaa hienoa yhteistyötä. Mutta jos loukkaantumisen piilottaa ja nielee, ja jatkaa sitä kerta toisensa jälkeen, nakertaa sekä itsetuntoaan että yhteistyösuhteen kestävyyttä.
10. ”Kaveritkin” voivat nakertaa itsetuntoa
Toiset ihmiset eivät voi luoda sinulle itsetuntoa, mutta he voivat tukea ja kannustaa sinua. Hanki ystäviä, jotka hyväksyvät hyvät puolesi ja jotka tukevat itsetuntoasi.
Huomasin, että joillain lähipiirini ihmisillä oli hassu tapa kiinnittää huomio epäonnistumisiini tai heikkoihin puoliini, yleensä kai tarkoituksena vitsailla. Se kuitenkin sattui joka kerta, aiheutti jonkinlaisen häpeän ja huonommuuden tunteen. Aloin tarkkailla, millaisissa tilanteissa ja kenen kanssa nuo tunteet ilmaantuivat. Vastaavasti tarkkailin myös sitä, millaisissa tilanteissa ja kenen kanssa koin olevani turvassa ja sain olla oma itseni. Onneksi minulla oli sellaisia ystäviä!
Pyrin huolehtimaan siitä, että vietin riittävästi aikaa niiden ihmisten kanssa, jotka tukivat itsetuntoni vahvistamista. Toisten kanssa harjoittelin puoleni pitämistä ja lähdin välillä reippaasti mukaan vitsailuun, opettelin mokaamaan täysillä. Oli niitäkin, joihin opin pitämään etäisyyttä. Se oli hyvä koulu, opin paljon muista ihmisistä ja ennenkaikkea opin paljon itsestäni.
Mitä itsetunto oikeasti on
Itsetunto on muutakin kuin itsevarmuutta, positiivisia ajatuksia tai iloista kulkemista läpi maailman. Se tarkoittaa sitä, että olet tasapainossa itsesi kanssa. Sisäinen tietoisuus omasta arvostasi ja siitä, että sinut hyväksytään sellaisena kuin olet.
Tunne oma arvosi ainutlaatuisena ja rakastettuna osana suurta luomakuntaa. Sinä jätät oman jälkesi luomakuntaan ja sitä ei voida kopioida. Tämä on koko itsekunnioituksen perusta. Sitä tosiasiaa ei kukaan eikä mikään voi muuttaa.
Näihin sanoihin on hyvä lopettaa tämä tarina. Tällä tarinalla on onnellinen loppu.
Lue blogistani myös nämä jutut ja vahvista ajatustesi voimaa:
- Tiedosta arvosi – 3 hyvää syytä miksi se kannattaa
- Vain tavallinen
- Riittämättömyyden tunne – 10 parannuskeinoa
- Näin selviät mokasta
- Näin selätät kateuden tunteen – 5 keinoa
- Muutosvoimaa
Tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. mainoslinkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Mikäli päädyt tekemään ostoksen suosittelemaltani yritykseltä mainoslinkkini kautta, saan siitä rahallisen komission. Komissio ei kasvata sinun maksamaa summaa vaan yritys tilittää minulle pienen siivun kiitokseksi siitä, että suosittelin heitä ja heidän tuotteitaan. Suosittelen vain yrityksiä ja tuotteita, joita olen itse käyttänyt tai todennut hyväksi.
[…] Lue myös: Nämä asiat minun oli tajuttava saadakseni terveen itsetunnon […]