Tiedätkö mitkä ovat sinun arvosi? Ura, perhe, työ, terveys, rehellisyys, avoimuus, oppiminen, elämykset…? Entä mihin järjestykseen laittaisit ne? Arvoja voi verrata kompassiin, joka auttaa kiperässäkin tilanteessa löytämään oikean suunnan ja tekemään oikeita valintoja.
Arvojen määrittäminen on monille tuttua työyhteisöistä. Valitettavasti tämä tärkeä osanen on kokenut inflaation heikosti toteutettujen arvoprojektien myötä. Monille on tullut tavaksi viitata arvoihin ”on ne meillä siellä seinällä”. Todelliset arvot ovat sitten sellaisia, joiden mukaan oikeasti toimitaan – tiedostetusti tai tiedostamatta.
Onneksi henkilökohtaiset arvot ovat yksiselitteisempiä. Niiden avulla voit tehdä elämästäsi monella tavalla paljon helpompaa. Se vain edellyttää, että tiedostat arvosi ja otat ne tietoisesti myös huomioon.
Moni sisäinen ristiriitatilanne, päättämättömyys, heikentynyt itsetunto, jopa työssäjaksamisen haasteet johtuvat siitä, että ihminen ei ole täysin tietoinen arvomaailmastaan ja toimii tiedostamattaan sitä vastaan. Tästä ristiriitatilanteesta seuraa henkistä pahoinvointia, jonka syytä on vaikea tunnistaa ja siksi siitä tuntuu vaikealta päästä eroonkin.
1. Vältät turhat kielteiset tunteet
Kun toimit arvojasi vastaan, seurauksena voi olla häpeän, syyllisyyden, riittämättömyyden tai katkeruuden tunteita. Ja nämä tunteet voivat olla varsinaisia energiasyöppöjä, elämänilon lannistajia.
Aika tavallinen ja monille tuttu tilanne on ristiriita työn ja perheen kesken. Meidät on opetettu arvostamaan työtä ja tekemään kovasti töitä. Ja toisaalta perhearvoja pidetään hyvin tärkeinä. Ulkoapäin tulevat viestit eivät siis auta päätöksenteossa: kun kumarrat toisaalle, pyllistät toisaalle.
Mikä on siis sinun valintasi? Minulle ja aika monelle valmennettavalleni on ollut tiukka paikka myöntää, että työ – elämäntehtävämme ja intohimomme – menee arvoissamme perheen ja ystävien edelle, ainakin hitusen. Meille on helppoa ”unohtua” töiden pariin, jos tiedämme, että perheessä ja ystävillä on kaikki hyvin. Se hitunen liittyy juuri tähän ehtoon. Jos kaikki ei ole hyvin, emme epäröi hetkeäkään lopettaa työtämme sille sijoilleen ja rynnätä avuksi siellä missä tarvitaan.
Jotkut äidit puolestaan joutuvat puolustamaan valintaansa olla kotiäitinä ja jatkaa hoitovapaalla, vaikka takataskussa odottaisi hyväpalkkainen työ uraohjuksena. Arvot ovat aina henkilökohtaisia ja siksi myös valintamme ovat yhtä henkilökohtaisia.
Ristiriitaa syntyy siitä, jos yritämme esittää jotain muuta. Tulee tunne, että pitäisi olla joka paikassa yhtäaikaa. Mutta jos rohkeasti myönnän itselleni ja läheisilleni, että tämä työ on ”mun juttu”, on helpompi tehdä asiat niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Kun olen saanut toteutettaa itseäni tarpeeksi töiden parissa, ah – miten ihanaa on sitten viettää täysipainoista aikaa rakkaiden ihmisten kanssa!
Jos arvosi eivät ole selvät läheisillesi, myös he saattavat ilmentää omia odotuksiaan syyllistämällä ja moittimalla. Mutta jos he tietävät tuumata ”no se Leena on niiiin hulluna siihen hommaan…”, joustoa ja jopa kannustusta löytyy avokätisemmin. Se tietenkin edellyttää sitä, että he tietävät ja hyväksyvät arvosi.
2. Olet tyytyväisempi työhösi
Paras tilanne on se, että työnantajasi, työkavereidesi ja omat henkilökohtaiset arvosi ovat linjassa. Silloin on helppo tuntea tyytyväisyyttä ja harmoniaa työpaikalla. Mutta jos näin hyvä tuuri ei ole käynyt, ei tarvitse kuitenkaan heittää toivoaan. Arvojen ei ole pakko olla täysin linjassa. Erilaisuushan on rikkautta ja se voi olla jopa vahvuus.
Tärkeää on tiedostaa omat arvonsa ja miltä osin ne ehkä poikkeavat työkavereiden ja työpaikan arvoista. Silloin on helpompi tunnistaa ristiriitatilanteet ja käsitellä ne rakentavasti. Jos työpaikan arvot eivät salli ihan niin reilua asiakaspalvelua kuin itse haluaisit, tunnollisena työntekijänä noudatat luultavasti kuitenkin työpaikkasi periaatteita. Mutta mieltäsi saattaa jäädä kalvamaan ristiriitainen tunne.
Tiedostamalla omat arvosi tässä kohtaa voit kuitenkin perustella tilanteen itsellesi esimerkiksi näin: tässä tilanteessa edustat työnantajaasi ja heidän arvojaan – et itseäsi. Omien arvojesi mukaista reiluutta voit korostaa sitten muussa toiminnassasi vapaa-ajalla.
Voit myös päivittäin kiinnittää huomiota erityisesti niihin arvoihin, jotka ovat harmoniassa. ”Se kasvaa, mihin kiinnitämme huomiomme.” Myös ristiriitatilanteissa löytyy usein jokin näkökulma, jossa voit kokea toimintatapojen istuvan omaan arvomaailmaasi. Kannattaa siis ajatella mitä ajattelee.
Ottamalla arvomaailmat huomioon säästyt töissäkin monelta ristiriidalta ja energiasyöpöltä. Voit jopa kääntää ne samat tilanteet vahvuudeksi. Tunnistat myös, jos tietty raja erilaisuudessa ylittyy ja on syytä vaihtaa työpaikkaa – oman hyvinvointisi vuoksi.
3. Päätöksenteko on helpompaa
Kun pohdit jotain päätöstä, tilanteen voi tehdä hyvin hankalaksi se, että joudut huomiomaan läheisten tai muiden ulkopuolisten näkokulmia ja mahdollisia reaktioita. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään, minkä arvojen toteutuminen on sinulle tärkeää tässä päätöksessä. Usein se auttaa purkamaan nopeasti monimutkaisenkin tilanteen.
Omassa työssäni, aiemmin esimiehenä ja nyt yrittäjänä, olen joutunut tekemään hankalia päätöksiä, tietäen että joudun tuottamaan jollekin pettymyksen. Muistutan itselleni silloin, että tärkeintä on olla sinut itseni kanssa. Päätökseni pitää olla sellainen, jonka kanssa pystyn parhaiten elämään. Ja sen jälkeen mietin myös, mitä muita toimia tilanne vaatii, että voin olla sinut itseni ja arvojeni kanssa.
Useinmiten riittää se, että olen rehellinen, avoin ja kerron perusteluni. Joskus täytyy myös huomioida laajemmat vaikutukset ja hyvittää oikeudenmukaisesti se, mitää kuuluukin. Toki pettymyksen tuottamisen harmitusta ei pysty täysin välttämään, mutta ainakin tiedän ettei minun tarvitse vaihtaa kadun puolta, kun toinen kävelee vastaan.
Tämä kuulostaa ehkä helpolta jälkikäteen kerrottuna, mutta totuus on se, että usein näissä vaikeissa päätöksissä on vaadittu myös paljon rohkeutta, jotta olen voinut toimia arvojeni mukaan. Helpointa olisi ollut vain pistää pää puskaan ja hiipiä vähin äänin pois paikalta. Sitä olisin kuitenkin katunut monenmonta kertaa ja tuntenut syyllisyyden tuskaa. Mutta kertaakaan en ole joutunut katumaan sitä, että olen pöksytkin tutisten hoitanut asian kunnialla loppuun.
Mitkä ovat sinun arvosi?
Voit tunnistaa arvosi seuraamalla sisäisiä perustelujasi ihan arkipäiväisissä päätöksissä ja valinnoissa. Ole kuitenkin valpas: joskus päätöksentekoomme hiipii ulkopuolisia vaikutteita. Pysähdy siis arvioimaan, onko kyse aidosti sinun omasta sisäisestä arvostasi vai jostain ”yleisesti hyväksi katsotusta tavasta”, jota noudatat vain siksi ”ettei tulisi sanomista”.
Usein myös ärsytyksen syyt paljastavat arvosi: meitä yleensä ärsyttää se, että jotain meille tärkeää arvoa on loukattu. Seuraa siis ärsytyksen tunnetta ja pysähdy tutkimaan, mikä tilanteessa ärsytti. Ja kun tunnistat tuon arvon, saatat huomata, että myös ärsytyksen tunne laantuu. Tiedät, että itse toimisit eri tavalla ja voit puolustaa omaa arvoasi tuomalla sitä esiin omalla tavallasi.
Arvojen kanssa rehellisyys itseäsi kohtaan palkitaan. Ole reippaasti ja rohkeasti oma itsesi, se on pitkällä aikavälillä kaikkein helpointa ja tuottaa eniten onnellisuutta itsellesi ja läheisillesi.