fbpx

Olet kokonainen – sinussa ei ole mitään korjattavaa

 

Miten elämäsi muuttuisi, jos tietäisit syvällä sisimmässäsi, että sinussa ei ole mitään korjattavaa? Millaista elämäsi olisi, jos sinulla olisi rauha itsesi kanssa siitä, että sinun ei tarvitse millään tavalla muuttua? Entä jos oletkin täydellinen juuri sellaisena kuin olet?

Luin nämä kysymykset jokin aika sitten Tiny Buddha -sivuilla julkaistusta artikkelista, ja ne jäivät elämään mielessäni. Kuinka helpottava ajatus olisikaan se, että ei tarvitse enää pyrkiä niin kovasti olemaan jotain mitä ei ole. Kuinka armeliasta olisi itseään kohtaan todeta, että olen hyvä juuri näin. Kuinka paljon energiaa säästyisi – ehkä johonkin paljon tärkeämpään elämässä. Ja kuinka paljon sisäinen ääneni muuttuisi! Ei enää sisäistä torumista, moittimista ja arvostelua. Kuinka vapauttavaa!

 

Arvosteleva maailmamme

Tänä päivänä kohtaamme joka puolella arvostelua ja luokittelua. Sosiaalisen median maailmassa voimme päivittäin nähdä hyvin raakojakin mielipiteitä. Mainokset ja lehdet syytävät jatkuvasti vihjailuja siitä, että emme ole tarpeeksi laihoja, emme syö terveellisesti, liikumme liian vähän, emme osaa rentoutua jne.

Saamme jatkuvasti alitajuntaamme viestejä siitä, että meissä on jotain korjattavaa tai tarvitsemme jonkun tietyn asian, jotta voisimme olla täydellisiä ja onnellisia. Olemme niin tottuneita tähän ympäristöön, ettemme täysin huomaa niitä salakavalia häpeän tunteita, jotka muokkaavat omaa käyttäytymistämme vaivihkaa. Ihmettelemme vain satunnaisesti mistä tämä sisäinen kriitikkomme on saanut alkunsa ja miten siitä pääsisi eroon.

Lue myös: Riittämättömyyden tunne: 10 parannuskeinoa

 

Entä jos sinussa ei olekaan mitään korjattavaa?

Sittemmin tutkimukseni ovatkin johdatelleet minut yhä uudestaan tämän ajatuksen äärelle. Se kiehtoo minua. Olen työssä, jossa olisi helppo ajatella, että autan ihmisiä korjaamaan itsensä jotenkin paremmaksi ja eheämmäksi. Mutta entä jos kukaan meistä ei ole rikki? Entä jos jokainen meistä on täydellisen ihana ja kokonainen?

Olen juuri lukenut Deepak Choprahin ja kumppaneiden kirjan varjotyöskentelystä, joka perustuu Jungin teoriaan persoonan varjopuolesta. Vaikka nimi herkästi antaa mielikuvan ”pimeästä puolesta”, se tarkoittaa kuitenkin enemmänkin sitä puolta persoonastamme, jonka olemme jättäneet ”varjoon” ajan myötä ympäristön palautteen perusteella.

Varjopuoleemme voi siis kätkeytyä hyvinkin upeita vahvuuksiamme, joita lapsuutemme ympäristö ei ole kannustanut kehittämään vaan olemme tukahduttaneet sen puolen pysymään varjossa. Esimerkiksi lahjakas taiteilijanalku on voinut tukahduttaa luovan puolensa, koska ympäristö on kannustanut häntä löytämään menestyksen avaimet liike-elämän uralta.

 

Piilotteletko varjominääsi?

Synnymme eheänä ja kokonaisena persoonana, mutta pikkuhiljaa persoonamme eriytyy ”hyväksyttyihin” piirteisiin ja ”ei-hyväksyttyihin” varjopiirteisiin. Kuvittelemme, että mitä pontevammin pyrimme eroon varjopuolestamme, sitä täydellisemmäksi tulemme.

Vaikutus on kuitenkin täysin päinvastainen, ja tunnemme olomme entistä vaillinaisemmaksi. Se johtuu siitä, että varjominämme on olennainen osa kokonaisuutta.

Varjominän ymmärtäminen vaatii myös sen hahmottamista, miksi olemme päätyneet tukahduttamaan joitain persoonallisuutemme piirteitä. Alkusysäys löytyy lapsuuden ympäristöstämme.

Hyväntahtoisetkin ohjaavat neuvot ympäristöstämme ovat saaneet meissä aikaan ajatuksen, että tietty tapa toimia on hyvä ja toinen taas huono. Jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi ja niinpä on selkeää, että pyrimme valitsemaan sen toimintatavan joka tuo meille hyväksyntää. Ajan myötä opimme tekemään tätä arvotusta itse omasta toiminnastamme.

Lue myös: Näin pääset huijarisyndroomasta eroon

 

Häpeän tunne voi auttaa sinua

Varjominän syntymiseen ja sen ylläpitoon vaikuttaa osaltaan ympäristö suoraan, osaltaan se mitä kuvittelemme ympäristön odottavan meiltä ja erityisesti se mitä odotuksia asetamme itse itsellemme.

Löydät varjominäsi ominaisuudet, kun seuraat häpeän tunteitasi. Häpeän tunne kertoo tarpeestasi piilotella taipumuksiasi tai piirteitäsi. Se kertoo, että et ole täysin sinut itsesi kanssa. Varjominän piilottelussa on vaaransa: mitä enemmän sitä yrittää pitää piilossa, sen voimakkaammin se pyrkii ilmentämään itseään. Aivan kuin pieni lapsi hakisi huomioita kiukuttelemalla.

Kun varjominän ominaisuudet alkavat ”kiukutella”, ne saavat aikaan holtittomalta vaikuttavaa käyttäytymistä: himoshoppailua, ylenpalttista bilettämistä, riippuvuuksia.

Kun siis huomaat häpeän tunteen itsessäsi, pysähdy sen äärelle. Ole kiitollinen ja iloinen, että se antaa sinulle mahdollisuuden hyväksyä itsesi kokonaisena.

Lue myös: Nämä asiat minun oli tajuttava saadakseni terveen itsetunnon

 

Sinussa on kaikki – olet kokonainen

Sinun ei tarvitse etsiä seuraavaa keinoa kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Sinun ei tarvitse korjata itseäsi. Sinun ei tarvitse piilotella heikkouksiasi.

Sinussa on kaikki, olet kokonainen. Voit siis keskittyä siihen, että opettelet olemaan sinut itsesi kanssa, kaikkien eri puoliesi kanssa. Kun hyväksyt varjominäsi ominaisuudet osaksi upeaa, ainutlaatuisuuttasi, huomaat löytäväsi sisäisen harmonian. Varjominäsi rauhoittuu, eikä se enää nouse kiukuttelemaan hallitsemattomasti. Saattaa jopa käydä niin, että löydätkin varjominästäsi aivan uusia vahvuuksiasi!

Etene pienin askelin ja harjoittele tätä uutta suhtautumista itseesi määrätietoisesti päivittäin. Ole lempeä itsellesi, kun huomaat väistämättäkin välillä horjuvasi. Kyse on ehkä jopa täyskäännöksestä sisäisessä ajattelussasi ja elämänmittaisen tavan poisoppimisesta, eikä muutos tapahdu hetkessä. Anna itsellesi aikaa ja huomaa edistymisesi päivittäin.

Kun voit hyväksyä itsesi kokonaisena, kaikkine ominaisuuksinesi, voit jatkossa keskittyä kehittymään ja kasvamaan kokonaisena. Saatat huomata, että alatkin toteuttamaan itseäsi paljon suuremmin askelin. Aivan kuin käsijarru olisi otettu viimeinkin pois päältä.

Huomaat myös, kuinka paljon energiaa vapautuu käyttöösi, kun sinun ei tarvitse enää keskittyä heikkouksiesi piilotteluun. Voit aidosti olla oma itsesi ja käyttää tämänkin energian unelmiesi toteuttamiseen ja elämästäsi nauttimiseen!

Lue myös: Näin tunnistat omat voimavarasi

 

 

🔍 ETSI BLOGISTA

Leena Pakonen

Kiinnostus mielen voimaan on kulkenut Leenan mukana kaikissa elämänvaiheissa, johdatellen kauppatieteiden opiskelijasta bisnesmaailman uran kautta valmennusyrittäjäksi.

Leenan pitkä esihenkilökokemus kansainvälisissä konserneissa yhdistettynä vankkaan mentaalivalmentajan ja kouluttajan osaamiseen tarjoaa vahvan työkalupakin modernin työelämän haasteiden kampittamiseen.

Leena on opiskellut ratkaisukeskeistä valmennusta, tietoisuustaitoja, luontaisia taipumuksia, toiminnallista neurotiedettä, neurolingvististä prosessointia, rentoutusmenetelmiä, hypnoosia ja mentaalivalmennusta.

Vapaa-ajalla hän latautuu mielellään leppoisan liikunnan ja luonnon parissa yhdessä miehensä kanssa.

Näin tunnistat omat voimavarasi
Kun kultainen keskitie ei riitä - mitä opin ylirasituksesta
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>