Muistatko, kuinka bileisiin valmistauduttiin nuorena? Ja nykyäänkin!
Ajatuksella herkuteltiin jo pitkään etukäteen. Tehtiin suunnitelmat, joilla pyrittiin maksimoimaan kokemuksen upeus. Haaveiltiin, mitä kaikkea hienoa voikaan tapahtua ja millaisiin mielenkiintoisiin ihmisiin tutustutaan. Ja illalla aloiteltiin valmistautuminen hyvissä ajoin. Nostatettiin tunnelmaa sopivalla musiikilla ja selailtiin vaatekaapista illan voimavaatteet ja ne tärkeät persoonalliset asusteet päälle. Kaikella tällä sait vireystilasi nousuun ihan itsestään.
Tämä ihana prosessi bilefiilikseen virittäytymisestä tapahtuu hyvin luonnollisesti, edelleen tänäkin päivänä. Kivan kihelmöinnin koko kehossa tunnistaa heti jo pelkästä ajatuksestakin. Se kertoo siitä, että väylä voimavaroihimme on avoinna, ja voimme ammentaa itsellemme energiaa vaivattomasti.
Valmistaudu kaikkeen tärkeään sopivan tunnelman lataamisella.
Vireystilan nostamisen taika
Huomattavaa bileisiin valmistautumisessa on luontainen taipumus odottaa jotain todella mahtavaa, onnistumisia ja iloisia hetkiä. Suunnitelmia leimaa jonkinlainen elämyksen maksimointi ja positiivinen odotusarvo.
Ja mitä tahansa sitten illan aikana tapahtuikin, kommelluksetkin muutettiin jälkikäteen hauskoiksi legendoiksi. Fokus oli kokemuksissa, eikä kommelluksia ajateltu epäonnistumisina. Näin seuraaviin bileisiin päästiin valmistautumaan jälleen samoilla positiivisilla odotuksilla.
Mietinkin, voisiko tätä ilmiötä hyödyntää työviikkoon valmistautumiseen ja toisinaan iskevän maanantai-angstin taltuttamiseen. Huomaan, että omassa unelma-ammatissanikin välillä arki (tai mikä lie) saattaa latistaa tunnelmia, varsinkin jos voimavarat ovat syystä tai toisesta vähissä. Tämä stressimieli juuttuu herkemmin kaivelemaan mörköjä ja negatiivisia asioita. Silloin kaipaisi juuri tällaista vireystilan nostoa ja energiatankkausta.
Miten sinä valmistautuisit bileisiin?
Jos lähtisit nyt valmistautumaan tulevaan viikkoon kuin valmistautuisit bileisiin
-
mihin odotuksiin, onnistumisiin ja iloisiin hetkiin ajatuksesi ohjaisit?
-
minkälaisen soittolistan tekisit voimabiiseistäsi?
-
mitkä olisivat sinun voimavaatteet, voima-asusteet ja voimavärit?
-
miten huomaisit vireystilasi ja energiatasosi muuttuvan?
- mikä erityisesti saisi vireystilasi nousuun?
Tarinat ohjaavat alitajuista ajatteluamme
Kahvipöytäkeskustelujen perusteella huomaan, että toiset meistä ovat säilyttäneet hienosti myös jälkikäteen tapahtuvan tarinoinnin taidon. Edellisen viikon tapahtumia ja usein vanhempiakin kertaillaan hauskoina legendoina. Mitä herkullisempi oma moka tai hassu sattumus, sitä parempi tarina!
Meillä jokaisella on sisäsyntyinen tarinoinnin taito, ja luomme jatkuvasti mielessämme omaa elämäntarinaamme automaattisesti ja tiedostamattamme. Nämä syntyneet tarinat ohjaavat alitajuisesti ajatteluamme, uskomuksiamme ja odotuksiamme.
Tarinoissa on se veikeä puoli, että tarina muuttaa sävyänsä aina näkökulman mukaan, vaikka sen ydinsisältö olisi sama. Voit siis kertoa saman tapahtuman komedia-hattu tai tragedia-hattu päässä. Voit tehdä siitä sankaritarinan tai uhritarinan. Voit kertoa sen opettavaisesti, viihdyttävästi tai jännittävästi – tai kaikin tavoin yhtäaikaa.
Näillä tarinoilla on oma tärkeä merkityksensä vireystilasi hallinnassa. Lannistavat tarinat kuormittavat ja jarruttavat toimintaamme. Voimaannuttavat tarinat puolestaan saavat vireystilasi nousuun ja lataat itsellesi uutta energiaa.
Millaisen tarinan sinä haluaisit kertoa?
Millainen tarina sinulla on syntynyt mielessäsi eilisestä tai viime viikosta? Onko se voimaannuttava, hauskuuttava, mitäänsanomaton vai peräti latistava? Haluaisitko kokeilla jotain toista näkökulmaa, ja millaisen tarinan sinä silloin oikeasti haluaisit kertoa?