fbpx

Työ on iso osa elämäämme, ja se on paljon muutakin kuin säännöllinen palkkakuitti. Työ on myös tapa ilmaista itseään ja tuntea merkityksellisyyttä. Siksi yksi elämän tärkeistä haaveista on unelmatyö.  Unelmatyö onkin paljon puhuttu termi, joka voi kuitenkin tuntua kaukaiselta ja vaikeasti saavutettavalta. Millainen unelmatyön oikeastaan pitäisi olla, että se täyttäisi kriteerit? Unelmatyöhön liitetään usein myös isot uranvaihdokset tai siirtyminen itsenäiseksi yrittäjäksi. Sen vuoksi unelmatyön käsitteeseen voi liittyä myös ristiriitaisia tunteita, pelkoja ja torjuntaa.

 

Pienin mahdollinen muutos voikin ratkaista kaiken

Uravalmennuksissa olen huomannut, että isojen elämänmuutosten sijaan toimivampi lähestymistapa unelmatyön havitteluun on lähteä liikkeelle pienemmistä muutoksista. Tämä siksi, että isot muutokset vaativat valtavasti voimia ja aikaa, ja monelle jo pelkästään se voi olla este, kun voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä.

Hyvä uutinen onkin se, että voit itse muokata työtäsi ja sen ympäristöä kohti unelmatyötäsi. Tämä kortti kannattaa aina katsoa ensimmäisenä, koska parhaassa tapauksessa voit löytää unelmatyösi sieltä missä jo olet. Ja vaikka päätyisitkin toteuttamaan isomman muutoksen, työn muotoilu auttaa sinua lataamaan energiaa isompaan uramuutokseen ja samalla kirkastamaan sen, mitä unelmatyöltäsi oikeasti haluat.

 

Mikä ihmeen työn muotoilu?

Työn muotoilu (job crafting) perustuu positiiviseen psykologiaan. Sen idea on, että työntekijä voi oma-aloitteisesti muokata työtään vastaamaan arvojaan, vahvuuksiaan ja tarpeitaan. Aina ei siis ehkä tarvitsekaan lähteä unelmatyön perään toiseen työpaikkaan tai uudelle uralle. Vastaus voi olla lähempänä kuin luuletkaan.

Työnmuotoilun idea vaatii modernia organisaatio- ja johtamisajattelua sekä työntekijöiltä että esihenkilöiltä. Sen vahvuuksia ovat

  • henkilöstön osaamisen ja vahvuuksien tehokkaampi hyödyntäminen
  • vahvempi motivoituminen ja parempi suorituskyky
  • henkilöstön parempi jaksaminen ja työtyytyväisyys
  • henkilöstön pysyvyys

Moni meistä on tehnyt työnsä muotoilua jo ennen kuin koko termi edes keksittiin. Ajan kuluessa tehtäväkuvissa tapahtuu luonnostaan muutoksia, ja näitä päivityksiä on totuttu tekemään yhteistyössä esihenkilön kanssa. Onkin hyvä muistaa, että työn muotoilussakin vastaavanlainen yhteistyö on edellytys onnistumiselle. On tärkeä ymmärtää myös kokonaiskuva ja se, että kaikkia toivomiasi muutoksia ei ehkä ole mahdollista muuttaa hetkessä, mutta kärsivällisyys palkitaan.

 

Selkiytä oman unelmatyösi elementit

Ensimmäinen askel kohti unelmatyötäsi on selvittää, mikä sinulle on tärkeää työssäsi.

  • Millainen työn sisältö, kontaktit ja niiden tuoma merkityksellisyys motivoivat sinua?
  • Mitä vahvuuksiasi haluaisit hyödyntää työssäsi enemmän?
  • Sisältyykö työhösi sellaisia tehtäviä, joista olisi järkevä luopua (esim. tehtävät, jotka eivät ole vahvuusalueellasi ja kuormittavat liiallisesti)?
  • Nautitko rutiineista, toteuttamisesta, projekteista vai kehittämisestä ja ideoinnista?
  • Millaisessa työympäristössä ja työaikana työskentelet parhaiten?
  • Nautitko enemmän itsenäisestä työskentelystä, ohjatusta tai tiimityöskentelystä, vai tietynlaisesta yhdistelmästä?

Kun tiedät, mitkä asiat motivoivat sinua työssäsi, voit alkaa hahmotella, miten voit muokata nykyistä työtäsi vastaamaan näitä tarpeita.

 

🎨 Tukea työsi muotoiluun Oma Voima -uravalmennuksesta, lue lisää >>

 

Valmistaudu muutostoiveidesi esittämiseen

Toinen tärkeä askel on kommunikoida tarpeistasi ja toiveistasi työnantajallesi. Tähän kannattaa valmistautua hyvin ja miettiä perustelusi huolella, erityisesti työnantajan näkökulmasta. Koska esität asian ensimmäisenä todennäköisesti esihenkilöllesi, mieti valmiiksi myös vaikutukset hänen ja tiimin työskentelyyn.

Voit myös miettiä, onko parempi ripotella ehdotuksia pikkuhiljaa esimerkiksi käytäväkeskusteluihin ja tiimipalavereihin, vai toimisiko isompi koontikeskustelu aiheesta – ehkä koko tiimin kesken.

 

Ota työn muotoilu rohkeasti puheeksi

Työn muotoilu on koko organisaation etu, kun siinä yhdistyy sekä työntekijän että työantajan edut. Kun otat ehdotukset puheeksi, ole reipas ja rohkea. Muista kuitenkin tulla pois omasta näkökulmastasi ja nähdä myös esihenkilösi ja organisaatiosi tavoitteiden näkökulma. Kun voit linkittää omat ehdotuksesi myös näihin muihin näkökulmiin, viestisi on helpompi vastaanottaa.

 

Uusi itsejohtajuuden aika

Asiantuntijatyön aikakausi on muuttanut organisaatioiden toimintaa ja siinä toimijoiden rooleja. Työntekijänä meillä on enemmän mahdollisuuksia ja odotuksiakin itsejohtajuuteen ja aktiiviseen oman työn kehittämiseen.

Jos olet tylsistynyt (boreout), uupunut (burnout) tai innostunut etenemään urallasi, hyödynnä myös työn muotoilun mahdollisuuksia.

Työn muotoilua voit pitää mukana urallasi ikään kuin jatkuvana prosessina. Silloin se toimii voimakkaana työkaluna, jolla edistät uraasi aktiivisella kehitysasenteellasi ja samalla luot omaa unelmatyötäsi todeksi.

Kun työn muotoilu on osa työskentelytapojasi, sinulla on aina väylä auki unelmatyöhösi. Tämä lähestymistapa auttaa sinua mukauttamaan työtäsi ajantasaisesti silloinkin kun tilanteesi ja toiveesi muuttuvat.

Onko mielessäsi kenties juuri nyt jokin asia, jonka haluaisit työssäsi muotoilla uudelleen ja miten sen muotoilisit?

 

🔍 ETSI BLOGISTA

Leena Pakonen

Kiinnostus mielen voimaan on kulkenut Leenan mukana kaikissa elämänvaiheissa, johdatellen kauppatieteiden opiskelijasta bisnesmaailman uran kautta valmennusyrittäjäksi.

Leenan pitkä esihenkilökokemus kansainvälisissä konserneissa yhdistettynä vankkaan mentaalivalmentajan ja kouluttajan osaamiseen tarjoaa vahvan työkalupakin modernin työelämän haasteiden kampittamiseen.

Leena on opiskellut ratkaisukeskeistä valmennusta, tietoisuustaitoja, luontaisia taipumuksia, toiminnallista neurotiedettä, neurolingvististä prosessointia, rentoutusmenetelmiä, hypnoosia ja mentaalivalmennusta.

Vapaa-ajalla hän latautuu mielellään leppoisan liikunnan ja luonnon parissa yhdessä miehensä kanssa.

Tehdyt työt -listalla lisäät motivaatiota ja itseluottamusta
Menestyjän 5 tärkeintä tapaa uudelle vuodelle
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>